Roletták

Műanyag, fa és alumínium redőnyök cseréje, gyártása

Egyedi méretű és anyagú roletták gyártása és beszerelése

A legismertebb belső árnyékoló a roletta. Míg néhány évtizeddel ezelőtt a roletta csipkefüggöny kiegészítőjeként vagy sötétítőként szolgált, mára a lakáskultúra nemcsak praktikus, de rendkívül esztétikus meghatározó darabja. Az áttetsző vagy hővisszaverő, esetleg teljes sötétséget biztosító textília forgó hengerre feltekerve vagy leeresztve segíti a belső tér fényszabályozását.


Legegyszerűbb és legolcsóbb változatában a textília felső részét a 25 vagy 36 mm átmérőjű lakkozott vékony falú acél rolettacsőhöz rögzítjük kétoldalú ragasztóval, alsó részébe pedig nehezékként alumíniumcsövet varrunk be. A roletták rugós vagy gyöngyláncos működtetésűek lehetnek. Mennyezetre, homlokzatra és ferde síkú felületre (tetőtér) egyaránt felcsavarozható a Rollstar roletta. Méretük a textil vastagságától függően: maximum 3 x 3 m (Szé x Ma).


Ferde síkú ablakhoz (tetőtér) csak rögzítő golyó nélküli rugós roletta építhető be. A roletta nemcsak teljesen lehúzott állapotban rögzíthető, hanem több pár akasztó beépítésével az árnyékolandó felület kívánságra szabályozható.A legkisebb motoros rollettacső átmérője : 40 mm. Fenti típusok készülhetnek ún. feszített kivitelben is, amikor 1 mm átmérőjű műanyagbevonatú acélkötél vezeti két oldalról a roletták mozgását.

Természetesen a reluxához és pliszéhez hasonlóan gyártunk szögletes üvegléchez erősíthető ablakbarát rolettát is gyöngyláncos működtetéssel. Ekkor az ablakszárny üvegméretéhez illeszkedő karcsú felső fehér takaró sín harmonikus egységet képez az ablakkal. Maximális mérete: 1,6 x1,4 m vagy 1 x 1,8 m (Szé x Ma).

Igényesebb és ennek megfelelően drágább változatot jelentenek az ún. tokozott roletták. Ívelt, extrudált alumínium védőtok rejti a rolettahengert. Méretüktől függően mozgatásuk lehet rugós, gyöngyláncos, kézi hajtókaros vagy motoros. Kívánságra ezek is akár két oldalról acélkötéllel megfeszíthetők.

Ha azonban az az elvárás , hogy oldalról még fénycsík se zavarja meg pl. egy előadóteremben a vetítést vagy otthon az éjszaka nyugalmát, akkor tokozott, vezetősínes rolettát javasolunk rendelni. Ez a legdrágább változat. A textília "körbe van zárva": két oldalt alumíniumvezetősínben mozog a roletta ponyva, így teljesen kizárt a fény. Maximális mérete: 2,4 x 3,2 m (Szé x Ma). A legnagyobb mérettartományban azonban már csak kézi hajtókarral vagy elero motorral lehet működtetni.